Press


Press

Sajmovi zapošljavanja i profesionalne orijentacije na Forumu naprednih tehnologija u Nišu

 Niš, 19. oktobar 2017. godine - U Oficirskom domu u Nišu održani su Treći specijalizovani sajam zapošljavanja i Sajam profesionalne orijentacije.

„Filijala Niš Nacionalne službe za zapošljavanje ima veliko iskustvo u organizovanju sajmova zapošljavanja i sa tom odličnom praksom treba nastaviti i u narednom periodu. To je izuzetna prilika da se na jednom mestu direktno susretnu poslodavci i tražioci zaposlenja“, istakao je Nenad Nerić, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je svečano otvorio manifestaciju.

Na sajmovima organizovanim u okviru trećeg Foruma naprednih tehnologija učestvovalo je oko 30 poslodavaca koji su ponudili oko 150 slobodnih radnih mesta, uglavnom u oblastima visokih tehnologija, dok je svoje programe i smerove predstavilo 14 fakulteta, viših i srednjih škola.

„Sajmovi zapošljavanja i profesionalne orijentacije su izuzetno značajne manifestacije. Nacionalna služba za zapošljavanje je ove godine organizovala oko 60 sajmova zapošljavanja na kojima je učestvovalo 1.600 poslodavaca i ponuđeno oko 10.000 slobodnih radnih mesta. Svedoci smo da su stručnjaci iz oblasti informacionih tehnologija sve traženiji, a upravo je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila nastavak programa prekvalifikacije za IT sektor za 900 novih polaznika nakon što je prvih 100 polaznika uspešno završilo ovu specijalizovanu obuku“, istakao je ovom prilikom Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Učenici završnih razreda oko 40 srednjih i osnovnih škola pokazali su veliko interesovanje za programe, smerove i obrazovne profile koji su predstavljeni na Sajmu profesionalne orijentacije.

„Ministarstvo prosvete radi na unapređenju i reformi sistema obrazovanja, kako bi kadrovi što bolje odgovorili zahtevima tržišta rada. Informacione tehnologije su učinile tržište rada još dinamičnijim, tako da je prilagođavanje obrazovnog sistema neminovno“, rekao je ovom prilikom Saša Stojković, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović istakao je spremnost grada da pruži još bolje uslove kako kompanijama koje posluju na ovom području tako i obrazovnim ustanovama koje imaju nimalo lak zadatak kreiranja potrebnih ljudskih resursa.

I posetioci i poslodavci ocenjuju sajam najvišim ocenama.

„Tražimo iskusne developere, ali i određeni broj junior developera, početnika. Prijatno sam iznenađen interesovanjem mladih ljudi za ono što radimo. Mi smo relativno nova, ali u našem domenu dosta uspešna firma, koja stalno raste“, istakao je Milan Đorđević iz kompanije „Šindiri studio“, koja se bavi razvojem veb i ostalih aplikacija.

Završetkom sajma ujedno je završen i treći Forum naprednih tehnologija, koji su organizovali Grad Niš - Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte, u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije - Regionalnom privrednom komorom Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, Elektronskim fakultetom Univerziteta u Nišu, Nacionalnom službom za zapošljavanje - Filijala Niš i Klasterom naprednih tehnologija - NiCAT.


POČELA SA RADOM MEĐUNARODNA NAUČNA KONFERENCIJA TELSIKS 2017

 Niš, 18. oktobar 2017. godine - Na Elektronskom fakultetu Univerziteta u Nišu otvorena je Međunarodna naučna konferencija TELSIKS 2017 koja se ove godine održava u okviru 3. Foruma naprednih tehnologija.

Konferencija TELSIKS 2017 je vodeći naučni skup u jugoistočnoj i srednjoj Evropi u oblasti telekomunikacija. Konferencija će biti organizovana kroz 12 sesija koje počinju izlaganjem 17 radova autora po pozivu. U okviru konferencije biće organizovano više pratećih manifestacija posvećenih aktuelnim naučnim i stručnim trendovima u svetu i zemlji, kao i primeni novih dostignuća u privredi Republike Srbije u oblasti komunikacionih tehnologija i servisa. Ovogodišnji TELSIKS je otvorio prof. dr Bratislav Milovanović, predsedavajući konferencijom.

“Na konferenciji će biti prezentovano preko 100 naučnih radova, autora koji dolaze iz skoro 30 zemalja. Uvodno predavanje će održati profesorka Zoja Popović sa Univerziteta u Koloradu”, reči su profesora Milovanovića na početku konferencije.

Međunarodna naučna konferencija TELSIKS 2017 se ove godine održava u okviru 3. Foruma naprednih tehnologija koji organizuje Grad Niš – Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte, u partnerstvu sa Elektronskim fakultetom Univerziteta u Nišu, Regionalnom privrednom komorom Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, Nacionalnom službom za zapošljavanje – filijala Niš i Klasterom naprednih tehnologija NiCAT.


U okviru Foruma naprednih tehnologija u Nišu
Sajam zapošljavanja i Sajam profesionalne orijentacije – 19. oktobra

NiŠ, 18. oktobar 2017.

Treći specijalizovani sajam zapošljavanja i Sajam profesionalne orijentacije održaće se u četvrtak 19. oktobra, u Oficirskom domu u Nišu (Orlovića Pavla 28a), sa početkom u 10 časova. Sajmove koji se već tradicionalno organizuju u okviru programa niškog Foruma naprednih tehnologija otvoriće Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U skladu sa koncepcijom glavne manifestacije, na sajmu zapošljavanja tražiće se zanimanja iz oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija, elektronike, mašinstva, biomedicine i naprednih tehnologija uopšte. Ovo je jedinstvena prilika za sve koji traže poslove u ovim oblastima da se predstave poslodavcima, raspitaju o uslovima zapošljavanja i perspektivama za rad, predaju svoje prijave i radne biografije.

Na Sajmu profesionalne orijentacije učestvovaće srednje, više škole i fakulteti, obrazovne ustanove koje imaju značajnu ulogu u obezbeđivanju adekvatne strukture ljudskih resursa, što je od posebnog značaja za buduća zapošljavanja. Usklađenost obrazovnog sistema sa potrebama privrede i tehnološkim razvojem, omogućava mladima da se u svom gradu školuju za veoma perspektivna zanimanja budućnosti.

Forum naprednih tehnologija organizuje Grad Niš - Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte, u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije - Regionalnom privrednom komorom Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, Elektronskim fakultetom Univerziteta u Nišu, Nacionalnom službom za zapošljavanje - Filijala Niš i Klasterom naprednih tehnologija NiKAT. Cilj je da se na jednom mestu okupe kompanije i preduzetnici koji svoje poslovanje ostvaruju i zasnivaju na modernim tehnologijama, kao i obrazovne ustanove i druge institucije, kako bi se istakli potencijali Niša u ovoj oblasti ne samo na nacionalnom, nego i na regionalnom nivou.


Otvoren 3. Forum naprednih tehnologija

 Niš, 17. oktobar 2017. godine - U Nišu je otvoren treći po redu Forum naprednih tehnologija. Grad Niš – Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte, u partnerstvu sa Regionalnom privrednom komorom Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, Elektronskim fakultetom Univerziteta u Nišu, Nacionalnom službom za zapošljavanje – filijala Niš i Klasterom naprednih tehnologija NiCAT, organizuje 3. Forum naprednih tehnologija.

Forum je otvorio Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Upravo se danas u Narodnoj skupštini usvaja zakon važan za naš tehnološki razvoj, a ovde u Nišu se događa druga bitna stvar značajna za razvoj i grada i čitave zemlje. Digitalizacija ima neverovatnu moć, a forum pozicionira Niš ka naprednim tehnologijama.“ – rekao je potpredsednik Ljajić na otvaranju.

Dobrodošlicu je prisutnima na otvaranju poželeo gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

„Dobrodošli u grad naprednih tehnologija. U ova tri dana na forumu će biti predstavljeni privredni, naučno-obrazovni i institucionalni potencijali grada u oblasti naprednih tehnologija. Uz učešće velikog broja kompanija koje posluju u Nišu, naučno-obrazovnih institucija i stranih investitora mi hrabro i jasno pozicioniramo naš grad.“ – istakao je gradonačelnik.

Kompanija Telekom Srbija A.D. je od samog starta uz forum kao partner. Prisutne je pozdravio generalni direktor Predrag Ćulibrk.

„Forum i Niš zaslužuju podršku najdominantnije kompanije na tržištu telekomunikacija u Srbiji na putu ka naprednim tehnologijama“, rekao je generalni direktor Telekom Srbija A.D.

Na početku je Goran Đorđević, pomoćnik gradonačelnika za nauku i napredne tehnologije, prisutnima prezentovao ideju daljeg tehnološkog razvoja nakon nedavnog otvaranja start ap centra na Elektronskom fakultetu u Nišu. 3. Forum naprednih tehnologija održaće se od 17. do 19. oktobra u Oficirskom domu, uz učešće velikog broja kompanija, institucija i izlagača.


Poziv za medije


Povodom organizacije trećeg Foruma naprednih tehnologija, koji će biti održan u Oficirskom domu u Nišu od 17. do 19. oktobra, predstavnici Grada i organizatori Foruma pozivaju vas na pres konferenciju. Konferencija za medije biće održana u ponedeljak 2. oktobra 2017. godine od 12 sati u holu Gradske kuće u Nišu (ulica Sedmog jula broj 2).

Medijima će se obratiti:

 • Darko Bulatović, gradonačelnik

 • Goran Đorđević, predsednik radnog tima Foruma naprednih tehnologija i pomoćnik gradonačelnika za nauku i napredne tehnologije;

 • Dragan Janković, Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu

 • Aleksandar Miličević, Regionalna privredna komora Niš

 • Boban Matić, Nacionalna služba za zapošljavanje – fiijala Niš;

 • Boban Stojanović, Niško savetovanje ekonomista Srbije

 • Bratislav Milovanović, TELSIKS 2017

 • Goran Mladenović, NiCAT

Forum naprednih tehnologija – Potencijali Grada Niša“ predstavlja početak realizacije ideje mapiranja Grada Niša kao centra naprednih tehnologija. Ideja organizatora foruma je da okupi sve aktivne stejkholdere na polju naprednih tehnologija u oblasti privrede, nauke i obrazovanja i da Niš, kao centar koji raspolaže vrhunskim kapacitetima na polju elektronike, mašinstva i informaciono-komunikacionih tehnologija, predstavi nadležnim ministarstvima, istraživačko-razvojnim institucijama, donatorskim i diplomatskoj zajednici.

Generalni cilj foruma je prezentacija privrednih, naučno-obrazovnih, institucionalnih i kadrovskih potencijala Grada Niša, regiona i Srbije u oblasti naprednih tehnologija. 3. Forum naprednih tehnologija se organizuje paralelno sa 13. Međunarodnom naučnom konferencijom TELSIKS 2017. i Niškim savetovanjem ekonomista Srbije, a poslednjeg dana foruma biće održani Sajam zapošljavanja i Sajam profesionalne orijentacije.

Organizatori Foruma naprednih tehnologija su Grad Niš – Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte i partneri: Privredna komora Srbije - Regionalna privredna komora Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu, Nacionalna služba za zapošljavanje – Filijala Niš i Niški klaster naprednih tehnologija NiCAT.

Detaljnije informacije možete pronaći na sajtu foruma: www.forumnt.rs (na sajtu se nalazi i promotivni spot foruma). Za sve dodatne informacije na raspolaganju vam je PR tim foruma – kontakt: 063/70-96-596.


Sreda, 18. oktobar 2017. godine, 10:30
Elektronski fakultet (amfiteatar A1), Aleksandra Medvedeva 14, Niš

Otvaranje međunarodne naučne konferencije TELSIKS 2017

Grad Niš – Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte, u partnerstvu sa Elektronskim fakultetom Univerziteta u Nišu, Regionalnom privrednom komorom Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, Nacionalnom službom za zapošljavanje – filijala Niš i Klasterom naprednih tehnologija NiCAT, poziva vas na svečano otvaranje Međunarodne naučne konferencije TELSIKS 2017 koja se ove godine održava u okviru 3. Foruma naprednih tehnologija.

Konferencija TELSIKS 2017 je vodeći naučni skup u jugoistočnoj i srednjoj Evropi u oblasti telekomunikacija. Konferencija će biti organizovana kroz 12 sesija koje počinju izlaganjem 17 radova autora po pozivu. U okviru konferencije biće organizovano više pratećih manifestacija posvećenih aktuelnim naučnim i stručnim trendovima u svetu i zemlji, kao i primeni novih dostignuća u privredi Republike Srbije u oblasti komunikacionih tehnologija i servisa.


Na otvaranju Međunarodne naučne konferencije govoriće:

 • Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije

 • Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

 • Darko Bulatović, gradonačelnik Niša

 • prof. Dragan Janković, dekan Elektronskog fakulteta u Nišu

 • prof. Bratislav Milovanović, predsedavajući konferencije TELSIKS

  Govornici će biti dostupni za medije nakon otvaranja.

  PR TIM FORUM NT 2017


Utorak, 17. oktobar 2017. godine, 10:30
Oficirski dom, Orlovića Pavla 28a, Niš

Otvaranje 3. Foruma naprednih tehnologija

Grad Niš – Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte, u partnerstvu sa Regionalnom privrednom komorom Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, Elektronskim fakultetom Univerziteta u Nišu, Nacionalnom službom za zapošljavanje – filijala Niš i Klasterom naprednih tehnologija NiCAT, poziva vas na svečano otvaranje 3. Foruma naprednih tehnologija.

Na forumu će biti predstavljeni privredni, naučno-obrazovni i institucionalni potencijali grada u oblasti naprednih tehnologija. Uz učešće velikog broja kompanija koje posluju u Nišu, naučno-obrazovnih institucija i stranih investitora, u okviru foruma održaće se Međunarodna konferencija TELSIKS, Niško savetovanje ekonomista, Sajam zapošljavanja i sajam profesionalne orijentacije, stručni paneli, tematska predavanja, izložba naučne, tehnološke i industrijske baštine u Nišu u oblasti elektrotehnike i računarstva, i niz drugih pratećih aktivnosti. Generalni partner 3. Foruma naprednih tehnologija je Telekom Srbija.

Na otvaranju 3. Foruma naprednih tehnologija govoriće:

 • Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Republike Srbije

 • Predrag Ćulibrk, generalni direktor - Telekom Srbija A.D.

 • Darko Bulatović, gradonačelnik Niša

 • prof. Goran Đorđević, pomoćnik gradonačelnika za nauku i napredne tehnologije

  Govornici će biti dostupni za medije u pres korneru foruma od 10.00 do 10.30.

  PR TIM FORUM NT 2017


 
 

Najava 3. Foruma naprednih tehnologija

Najava 3. Foruma naprednih tehnologija u vestima RTS-a, u okviru emisije Tako stoje stvari..


FORUM NAPREDNIH TEHNOLOGIJA - POTENCIJALI GRADA NIŠA

 Niš, 02. oktobar 2017. godine - 3. Forum naprednih tehnologija održaće se od 17. do 19. oktobra u Oficirskom domu u Nišu, najavljeno je na konferenciji za novinare u holu Gradske kuće u Nišu. 3. Forum naprednih tehnologija je nastavak ideje mapiranja popziciranja Grada Niša kao centra naprednih tehnologija. Ideja organizatora foruma je da okupi sve aktivne stejkholdere na polju naprednih tehnologija u oblasti privrede, nauke i obrazovanja i da Niš, kao centar koji raspolaže vrhunskim kapacitetima na polju elektronike, mašinstva i informaciono-komunikacionih tehnologija, predstavi nadležnim ministarstvima, istraživačko-razvojnim institucijama, donatorskoj i diplomatskoj zajednici.

“Uspešno realizovan 1. Forum naprednih tehnologija doneo je Gradu Nišu 2015. godine posebno priznanje „DISKOBOLOS 2015“ u kategoriji stručni skupovi, kao i prestižno priznanje TOP SERBIAN BRANDS ZA 2015. u kategoriji NAJBOLJA PREZENTACIJA OPŠTINA. Nakon 2. Foruma naprednih tehnologija 2016. godine, realizovan je i jedan od najvažnijih zaključaka skupa, a to je izgradnja Naučno tehnološkog parka u Nišu. Verujemo da ćemo organizacijom ovogodišnje manifestacije svi zajedno načiniti korak više ka razvoju našeg grada, regiona i zemlje u celini.” – istakao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović, koji je ujedno i pozvao sve zainteresovane da budu podrška gradu na putu pozicioniranja u oblasti naprednih tehnologija.

Medijima se obratio i pomoćnik gradonačelnika za nauku i napredne tehnologije prof. Goran Đorđević.

“Generalni cilj foruma je prezentacija privrednih, naučno-obrazovnih, institucionalnih i kadrovskih potencijala Grada Niša, regiona i Srbije u oblasti naprednih tehnologija. 3. Forum naprednih tehnologija se organizuje paralelno sa 13. Međunarodnom naučnom konferencijom TELSIKS 2017, ali i Niškim savetovanjem ekonomista Srbije. Tu su i sajam zapošljavanja, kao i sajam profesionalne orijentacije.” – u svom obraćanju medijima prof. Goran Đorđević, koji je i predsednik radnog tima foruma, akcenat je stavio na mlade ljude i njihovu mobilnost u ovoj priči.

Medijima su se obratili i direktor Regionalne privredne komore Aleksandar Miličević, dekan Elektronskog fakulteta prof. Dragan Janković, Boban Matić ispred niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, Goran Mladenović ispred NiCAT-a, prof. Boban Stojanović ispred organizacionog tima Niškog savetovanja ekonomista Srbije i prof. Bratislav Milovanović ispred tima konferencije TELSIKS 2017.

Treći forum je prilika da se kroz izložbe i panele prikažu dostignuća naprednih tehnologija, a organizatori Foruma naprednih tehnologija su Grad Niš – Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte i partneri: Privredna komora Srbije - Regionalna privredna komora Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu, Nacionalna služba za zapošljavanje – Filijala Niš i Niški klaster naprednih tehnologija NiCAT. Generalni partner je TELEKOM SRBIJA.

NAPOMENA: Detaljnije informacije možete pronaći na sajtu foruma: www.forumnt.rs (na sajtu možete preuzeti promotivni spot Foruma naprednih tehnologija 2017, kao i radnu verziju agende). Spot je dostupan i preko linka: https://www.youtube.com/watch?v=RAHzjPSk-_w. Za sve dodatne informacije, kao i za zakazivanje gostovanja na raspolaganju vam je PR tim foruma – kontakt: 063/70-96-596.


Poziv za medije


Povodom organizacije trećeg Foruma naprednih tehnologija, koji će biti održan u Oficirskom domu u Nišu od 17. do 19. oktobra, predstavnici Grada i organizatori Foruma pozivaju vas na pres konferenciju. Konferencija za medije biće održana u ponedeljak 2. oktobra 2017. godine od 12 sati u holu Gradske kuće u Nišu (ulica Sedmog jula broj 2).

Medijima će se obratiti:

 • Darko Bulatović, gradonačelnik

 • Goran Đorđević, predsednik radnog tima Foruma naprednih tehnologija i pomoćnik gradonačelnika za nauku i napredne tehnologije;

 • Dragan Janković, Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu

 • Aleksandar Miličević, Regionalna privredna komora Niš

 • Boban Matić, Nacionalna služba za zapošljavanje – fiijala Niš;

 • Boban Stojanović, Niško savetovanje ekonomista Srbije

 • Bratislav Milovanović, TELSIKS 2017

 • Goran Mladenović, NiCAT

Forum naprednih tehnologija – Potencijali Grada Niša“ predstavlja početak realizacije ideje mapiranja Grada Niša kao centra naprednih tehnologija. Ideja organizatora foruma je da okupi sve aktivne stejkholdere na polju naprednih tehnologija u oblasti privrede, nauke i obrazovanja i da Niš, kao centar koji raspolaže vrhunskim kapacitetima na polju elektronike, mašinstva i informaciono-komunikacionih tehnologija, predstavi nadležnim ministarstvima, istraživačko-razvojnim institucijama, donatorskim i diplomatskoj zajednici.

Generalni cilj foruma je prezentacija privrednih, naučno-obrazovnih, institucionalnih i kadrovskih potencijala Grada Niša, regiona i Srbije u oblasti naprednih tehnologija. 3. Forum naprednih tehnologija se organizuje paralelno sa 13. Međunarodnom naučnom konferencijom TELSIKS 2017. i Niškim savetovanjem ekonomista Srbije, a poslednjeg dana foruma biće održani Sajam zapošljavanja i Sajam profesionalne orijentacije.

Organizatori Foruma naprednih tehnologija su Grad Niš – Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte i partneri: Privredna komora Srbije - Regionalna privredna komora Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu, Nacionalna služba za zapošljavanje – Filijala Niš i Niški klaster naprednih tehnologija NiCAT.

Detaljnije informacije možete pronaći na sajtu foruma: www.forumnt.rs (na sajtu se nalazi i promotivni spot foruma). Za sve dodatne informacije na raspolaganju vam je PR tim foruma – kontakt: 063/70-96-596.